A Messenger chatbot használatának 11 módja

Kategória: Chatbot építés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A chatbotokat nem a Facebook találta fel, de eddig csak a technika iránt lelkes közösségek foglalkoztak velük. Ezt a méltánytalan népszerűtlenséget változtatta meg a Facebook azzal, hogy integrálta ezt a technológiát a Messengerbe.

 

A Messenger chatbot használatának 11 módja

Így végre megnyílt a lehetőség, hogy a chatbotok megkapják a megérdemelt figyelmet.

A nagy kérdés, hogy milyen szerepet fognak betölteni ezek az automaták az életünkben. Olyanok lesznek, mint egy IVR rendszer? Tudod ez az, ami a telefonban arra kér, hogy nyomd meg a kettes gombot miközben te már régen egy emberrel szeretnél beszélgetni.

Vagy olyanok lesznek, mint a Star Trek számítógépei, amik hangutasításra reagálnak?

Még nem tudjuk, bár az okos telefonokban már van diktálási funkció, így akár beszélhetsz is a chatbotokkal, de azért ez még nem ugyan az.

Korai még ez a technológia, de máris vannak ígéretes kezdeményezések, úttörők, akik meglátták benne a potenciált. Ebben a cikkben 11 ilyen ötletet mutatok be.

 

1) Chatbot: Aki olyan, mint egy ügyvéd

 

Egy ingyenes chatbottal kezdünk. A ’DoNotPay’ Messenger botot egy 19 éves stanfordi diák készítette, Joshua Browder. Ez a chatbot segít a felhasználóknak abban, hogy a parkolási büntetésükkel kapcsolatos gyakori kérdéseikre választ kapjanak. Így kiderülhet, hogy milyen esetekben volt szabálytalan a büntetés. A visszajelzések szerint 64% a siker vagyis 100 emberből 64 megúszta a bírságot. Londonban és New Yorkban összesen 160.000 parkolási bírságot fellebbeztek meg a chatbot segítségével.

Az ötlet arra épül, hogy hiába hozzáférhetőek a jogszabályok, az emberek nem olvassák át és nem értelmezik azokat. Így egy chatbot, ami képes felkutatni a jogszabályok dzsungelében a szükséges válaszokat, hatalmas segítség.

A Ravn systems egy olyan startup cég, ami ezt a módszert fejleszti tökéletesre. Az ő robotjuk bármilyen információt megkeres, értelmez és összefoglal egy strukturálatlan szövegben. Így 10 milliószor gyorsabb teljesítményre képes, mint az ember.

Nálunk mekkora sikere lenne egy ilyen botnak?

 

2) Chatbot: Aki olyan, mint egy stylist

 

A Messenger chatbot használatának 11 módja

 

Képzelj el egy robotot, ami megmondja neked, hogy mi illik hozzád és mi az, ami nem. Mindezt az alapján, hogy milyen az alakod, az arcszíned és a személyiséged. Ma már ez valóság, mert létezik egy chatbot, ami pont erre képes. A Sephora egy szépség tanácsadó chatbot, ami smink tippeket ad és akár magát a termékeket is megvásárolhatod.

A H&M most fejleszti a saját chatbotját, ami divat tanácsokat fog adni. Csak feltöltöd a saját fotódat, kielemzi és ruhákat javasol számodra.

 

 

3) Chatbot: Aki pizzát rendel neked.

A Messenger chatbot használatának 11 módja

 

Az egyik első chatbot már képes volt pizzát rendelni a Domino’s pizzéria lánctól. Nem kellett hozzá semmit csinálni, csak beszélgetni a chatbottal és válaszolni a kérdéseire. Nem csak hatalmas élmény, de rengeteg időt is spórol.

Nem neked kell kikeresni a pizzát a listából, nem kell rendelési űrlapot kitöltened, e-mail címet megadnod, visszaigazolnod… Egyszerűen csak fogod a telefonod és elmondod a chatbotnak, hogy mit szeretnél.

Persze nem csak pizzára léteznek ilyen botok, mert a Taco Bell egyből lecsapott a lehetőségre és elkészítette a saját „Tacobot” alkalmazását.

 

Idő kérdése és a legnagyobb hazai étel rendelési felület a Netpincér is elkészíti a saját chatbotját. Addig viszont ott a lehetőség, hogy bárki beelőzze őket és kitűzze a zászlaját erre a piacra.

 

4) Chatbot: Aki a személyi asszisztensed

A Messenger chatbot használatának 11 módja

Ha tanácsadóként dolgozol vagy embereknek segítesz, akkor pontosan tudod, hogy vannak olyanok, akik szinte követelőznek és felemésztik minden időd. Nem tudsz mindenkinek segíteni, mert csak egy van belőled.

Kivéve, ha van egy chatbotod, aki betölti a személyi asszisztensed szerepét. Megválaszolja a leggyakoribb kérdéseket, útbaigazítja az érdeklődőket és hozzád már csak azok jutnak el, akiknek nem sablonos a problémájuk, kérdésük. A többiek megtalálják a választ azokban a cikkekben, amiket már korábban megírtál csak lusták voltak elolvasni.

 

5) Chatbot: Aki olyan, mint egy orvos

A Messenger chatbot használatának 11 módja

Természetesen a chatbot sosem fog begipszelni egy törött lábat, viszont tanácsokat, válaszokat tud adni egészségügyi kérdésekre, és elirányíthat a legközelebbi egészségügyi intézetbe.

Ezekre a funkciókra már mind létezik weboldal, csak egységesíteni kell egy chatbotban. Elég, ha hozzáfér egy egészségügyi adatbázishoz és máris hasznos válaszokat tud adni.

 

6) Chatbot: Aki olyan, mint egy pénzügyi tanácsadó

A Messenger chatbot használatának 11 módja

A pénzvilág már régóta használja a mesterséges intelligenciákat, főleg a tőzsdei kereskedéseknél. A chatbotok is villámgyorsan hódítják meg ezt a szektort, mert az átlag ember számára szinte átláthatatlanok a pénzügyi csomagok és konstrukciók.

Ezen a területen az egyik legnépszerűbb kérdés a nyugdíj és az előtakarékoskodás. Ezt ismerte fel a Matter cég és megépítette a nyugdíjjal kapcsolatos pénzügyi tanácsokban segítő chatbotját, Matildát.

A bankok is elkezdték felismerni a chatbotokban rejlő lehetőséget és elkészült a Luvo, ami segít az elveszett vagy a zárolt bankkártyák ügyintézésében.

További pénzügyi chatbotok

 

7) Chatbot: Aki olyan, mint egy tanár

 

Ez tűnik a legkézenfekvőbb használati területnek, hiszen a chatbotok lényege, hogy természetes nyelven lehet kommunikálni velük.

Gyakorlatilag minden területen, ahol valamilyen tanítás folyik a chatbotok tökéletes eszközök és kiegészítők.

A legismertebb nyelvtanuló applikációnak a DuoLingo-nak is van már saját chatbotja. Csak letöltöd az applikációt a telefonodra és beszélgethetsz is a chatbottal. Még attól sem kell tartanod, hogy nem jól használod a nyelvet, mert a chatbot soha nem fog kinevetni miatta.

 

8) Chatbot: Aki összegyűjti neked a híreket

 

Ma már rengeteg külföldi hírportál kínál chatbotot az olvasóinak, köztük a Washington Post, a The Wall Street Journal és a CNN.

A chatbottól lekérheted a legfőbb híreket, a számodra érdekes témákat és kérdéseket tehetsz fel. Ha szeretnéd, folyamatosan küldeni fogja neked az új híreket, így kényelmesen olvashatod anélkül, hogy a weboldalukat kellene böngészned.

Ha te is blogolsz, mert kihasználod a tartalommarketing lehetőségeit, akkor építsd meg a saját hírkereső chatbotodat, mert ez egy kihagyhatatlan lehetőség az új olvasók szerzésére és a korábbi olvasók visszacsábítására.

 

10) Chatbot: aki olyan, mint egy könyvelő

 

A könyvelői munka egyik része a tanácsadás, ami a jogszabályok ismeretére épül. Ezt egyszerűen ki lehet váltani egy chatbottal, hiszen sokkal pontosabban tud válaszolni az adott kérdésre, mint egy alulképzett könyvelő.

Sőt akár még arra is képes lehet, hogy a sablon dokumentációkat kitöltse az ügyfél helyett a kapott adatok alapján. Mivel Magyarországon elektronikus adóbevallás van, így a chatbottal való társalgás akár teljesen kiválthatja egyes esetekben a könyvelők megbízását.

 

11) Chatbot: aki olyan, mint egy társ.

 

Meglepően sok chatbot törekszik arra, hogy valódi mély beszélgetést folytasson, megértő és támogató legyen. Pótolva vagy kiegészítve ezzel az emberi kapcsolatokat.

Erre a gondolatra épül A NŐ című film is, ahol a főszereplő lassan, de biztosan beleszeret egy chatbotba. Pont ugyanaz az érdeklődése, ugyanazokat szereti és remek ízlése és gondolatai vannak.

Képzeld el mennyi ember van, aki naponta unatkozik és jól esne neki, ha valakivel beszélgethetne vagy kiadhatná a feszültségét.

Mindenki másra vágyik. Van, aki megértésre, van, aki uralkodni szeretne mások felett vagy éppen a szexuális fantáziáját élné ki.

 

1 Chatbot, aki olyan, mint egy interaktív játék

 

A chatbottal való kommunikációt fel lehet fogni egyfajta játéknak is, ahol a játékosnak teljesíteni kell egy küldetést. Az ehhez szükséges információkat a chatbot adja meg.

Döntéseket kell hoznia és beszélgetnie kell, miközben végrehajtja a küldetését. Hasonló módon, mint régen a lapozgatós szerepjátékok idején.

Akár a feladatok része lehet az is, hogy meg kell látogatni egy adott weboldalt és ott meg kell keresni egy információt.

 

Hogyan építs chatbotot?

 

Azt gondolhatnád, hogy a chatbot építése komoly programozási tudást igényel. Valójában nincs rá szükség, mert vannak olyan szoftverek, amikkel vizuálisan lehet chatbotot építeni.

Ha megláttad a lehetőséget a chatbotok építésében, akkor vegyél részt az online tanfolyamunkon, ahol megtanítjuk neked a chatbot építésének folyamatát.

A tanfolyam elvégzésével saját magad is képes leszel chatbotot készíteni magadnak vagy másoknak.

Megvalósíthatod az ötleteidet vagy kiegészítheted a fizetésedet azzal, hogy chatbot építő leszel. Ez pont ugyanolyan, mint azok a honlap készítők, akik megtanulták használni a wordpress-t. Csak belőlük rengeteg sok van, chatbot építőből viszont nagyon kevés.

 Vissza

Címkék : példák, chatbot készítés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Kapcsolódó cikkeink:

 Hírlevél

 

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.